Svårigheten med bantning

Det är inte att banta och gå ner i vikt som är det svåra. Det är sedan när man försöker leva normalt och hålla vikten det kommer.

”Hur jag än kämpar så går jag förr eller senare upp alla kilona igen. Ofta slutar det ett par kilo högre än där jag startade”.

”Det känns som att jag har bantat hela mitt liv, men inget fungerar.
Jag blir bara tyngre och tyngre.”  Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Denna berättelse stämmer in på nästan alla överviktiga människor. Man går ner i vikt när man bantar, men har sedan svårt att hålla den nya vikten. Varför tror du att det är så? Man ”faller in i gamla vanor”? Man ”saknar karaktär”? ”Maten är som ett ”missbruk”?

De flesta tror själva att detta är anledningarna, och övervikten leder då i värsta fall även till en känsla av misslyckande och skuldkänslor. ”Jag borde ju klara detta själv”. Men detta är inte orsakerna. Det är istället ren biologi. Vi är inte gjorda för svält, vi är gjorda för att skydda oss mot svält. Tyvärr gör detta att vi istället inte har några bra skydd mot överflöd. Och vår värld idag är fylld av  -just det – överflöd.

Hormoner som påverkar viktnedgång

Två molekyler är medskyldiga i detta -dopamin och ghreliner. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som bl.a. stimulerar belöningscentra. När man börjar bli överviktig belönas överätande av dopaminfrisättning, man mår bättre av att äta mer. Om man ändrar vanor i tid och äter mindre (och går ned i vikt) så går fenomenet tillbaka till normalnivå av sig självt. Men om övervikten är kvar en längre tid så är fenomenet inte reversibelt längre. Detta leder till att när du bantat och sedan ska leva normalt så får du en för kraftig belöning till hjärnan när du äter, ett ”sug”. Detta gör det oerhört svårt att hålla vikten efter bantning.

Ghreliner är våra svälthormoner. Ghrelinceller finns främst i magsäcken och tolvfingertarmen. Svälthormonerna skyddar oss mot svält, höga nivåer ger ökad hunger. När du bantat klart och börjar med normal kost igen så har du ett maximalt ghrelinpåslag. Det blir som att kämpa i ”motvind” hela tiden, kroppen gör allt för att gå upp i vikt igen.

Vet du hur stora chanser man har att banta bort en etablerad övervikt själv och sedan hålla den vikten i fem år? Gissa!

Chansen att gå ner i vikt vid bantning är  3-5%, alltså på sin höjd 1 av 20 klarar detta, alla andra går upp igen. Så det är inte bara du! Dina bantningsproblem nu är inte ”ditt fel”, det är ren biologi.

Enda sättet att minska ghrelindriven vid viktminskning är i nuläget överviktsoperationer, gastric bypass och gastric sleeve. Dessa minimerar ghrelinsvaret från kroppen och du blir mindre hungrig efter en operation.

Läs också vår medicinskt ansvarige doktor Carl-Magnus Brodén och vår chefskirurg Hjörtur Gislasons debattartikel i ämnet ”dags för vården att lära sig mer om övervikt”.