Maten efter en gastric bypass eller gastric sleeve

En gastric bypass eller gastric sleeve-operation hjälper dig att ta kontroll över ditt ätande, däremot är det ett stort jobb som du som patient behöver göra för att må bra och nå hållbara resultat. Målet är att äta 5-6 små måltider per dag, äta långsamt och tugga väl. För att få detta att fungera krävs att du är motiverad och lägger tid och energi på att få till rutinerna, därefter blir det en vana och då går det enkelt.

En del patienter är oroliga över om de kommer att kunna njuta av maten efter sin överviktsoperation – och det kan du, men på ett annat sätt än innan. Såhär beskriver Pia Söderberg som är gastric sleeve opererad hos oss hur hon upplever det:

”Vad gäller maten så är jag noga med att äta sex gånger om dagen och jag äter allt, men inte alltid. Det är en så härlig känsla att äta idag, det tar stopp och jag känner mig nöjd. Att känna mättnad är på allvar en känsla som jag aldrig tidigare upplevt. Mina tidigare gigantiska portioner till trots så fanns det alltid plats till lite till! Jag känner mig äntligen normal när det gäller mitt ätande. Min sleeve är ett fantastiskt verktyg här. Däremot stoppar inte sleeven mig att småäta och stoppa i mig onyttigheter. Det får jag jobba med själv trots operationen och det är något man måste tänka på innan man väljer att operera sig”.

När du kommer på ditt första besök till oss går våra dietister igenom vad som förväntas av dig, och ger dig vägledning i hur den första tiden efter operationen kommer att se ut. Du får med dig informationsmaterial hem, och du träffar en av våra dietister även vid utskrivningen från kliniken för att repetera råden. Du träffar också dietist tre månader efter din operation i grupp tillsammans med de som är opererade samma dag som du. Därefter kan du kontakta oss vid behov hela det första året. Läs mer om hur det går till när du blir patient hos oss.