This post is also available in: enEnglish (Engelska)

Gastric bypass

Vid en gastric bypass-operation blir en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen frånkopplad (ingenting tas bort). Kirurgerna skapar en liten ficka (ca 15-20 ml) av den ursprungliga magsäcken och kopplar resten av tunntarmen till den ”nya magsäcken”.  Efter operationen försvinner mycket av hungerkänslorna och patienterna upplever en tidig mättnadskänsla. Efter gastric bypassoperationen är magsäcken mycket liten, och man måste äta små och regelbundna måltider.

Varaktiga resultat

Över 90% av de som opereras vid Aleris går ned ca. 80% av sin övervikt (vikten över BMI 25) efter 1-2 år. Det är väl dokumenterat att denna viktnedgång är bestående. Viktnedgången bidrar till att fetmarelaterade hälsoproblem som diabetes typ 2, högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtkärlsjukdom, sömnapné, depression och ledvärk antingen reduceras eller försvinner helt.

Andra fetmarelaterade sjukdomar som reflux, PCOS, migrän, astma och inkontinens förbättras också hos de allra flesta.
Många kan sluta med sina mediciner när vikten reduceras.
Flera studier visar att livskvaliteten ökar efter en gastric bypass-operation.
Vi har resultat upp till tio år efter fetmaoperationer som bekräftar detta.

Normal anatomi jämförs med anatomin efter en gastric bypassoperation

Lång erfarenhet av gastric bypass
Gastric bypass kom i kliniskt bruk kring 1966. Då utfördes denna operation med öppen teknik. Metoden förfinades betydligt i och med att man lärde sig att utföra den laparoskopiskt (med titthålskirurgi), kring 1994. Detta minskade komplikationsrisken och gjorde den postoperativa läkningen betydligt lättare för patienten. Vi på Aleris Obesitas har hela tiden strävat efter att göra magsäcksoperationerna säkrare. Vi har Sveriges kortaste genomsnittliga operationstid, vilket ger kortare sövningstid och snabbare mobilisering efteråt. Risken för tarmvred efter gastric bypass har hos oss minskat med 90% (från tidigare 8-10% till nuvarande 0,8%) efter att vi börjat stänga de så kallade slitsarna vid första operationstillfället, vi startade med detta år 2011.

Vilka kriterier finns för att kunna opereras med gastric bypass?

Den offentliga vården har avancerade kriterier: vikt motsvarande BMI mer än 40 i minst 5 år (alternativt BMI mer än 35 i minst 5 år, plus samtidig fetmarelaterad sjukdom), flertal dokumenterade misslyckade bantningsförsök, ålder 18-65 år, med mera. Vår uppfattning är att dessa kriterier ur ett vetenskapligt perspektiv gör att patienter kommer till kirurgi för sent i förloppet:

Aleris Obesitas kriterier för privatbetalande patienter är BMI över 30, men utan krav på 5 års duration. Man ska ha gjort minst ett seriöst bantningsförsök (3-5% av alla patienter kan klara sin viktnedgång själv). Man ska vara motiverad till sin magsäcksoperation. Vår övre åldersgräns är biologisk, inte utifrån almanackan.

Typ av kost efter operation

Vilken typ av mat man föredrar förändras ofta efter operationen, speciellt den första tiden. Detta beror på att tarmen måste anpassa sig till kaloritillförsel direkt till tarmslemhinnan. Toleransen för fett och socker reduceras och tarmen tar till sig mindre näring från maten.

Gastric bypassoperationen medför också förändring i nerv- och hormonsystemen, vilket leder till att hungerkänslorna och tendensen att vilja äta för mycket reduceras. Här kan du läsa mer om maten efter en viktoperation.

hälsovinster efter gastric bypass

Medicinska vinster efter en gastric bypass-operation


Vad ställs det för krav på dig som patient efter en gastric bypassoperation?

Före och direkt efter magsäcksoperationen är det en hel del att hålla reda på; viktnedgång innan operationen, recept, kostupptrappning, blodförtunnande sprutor m.m. Vi hjälper dig så mycket som behövs, men det är bra att vara noggrann och ta ett moment i taget. När sedan de första 6 veckorna efter din gastric bypass är avverkade, så går allt ut på en och samma sak: att lära sig stabila rutiner. Det kommer att ta 3-6 månader att komma in i nytt sätt att äta, dricka, träna och ta vitaminer. Denna period gör du ”jobbet” (koppla på din envisa sida!), och målet är att lära sig goda vardagsrutiner. När allt fungerar så går sedan livet som överviktsopererad av sig självt -som på autopilot.

 

Här kan du läsa mer om gastric sleeve

Patient som genomgått en gastric bypass hos Aleris Obesitas berättar

Se filmen